BLOGI

Marika Auramo kertoo, ettei SAP ole kankea ja kallis vaan kevyt ja ketterä

Marika Auramo työskentelee SAP General Managerina EMEA-alueella.

Pilvipalvelut ovat mainettaan edullisempia ja nopeita ottaa käyttöön, korostaa SAP:n Marika Auramo. Itse asiassa ne ovat usein kustannustehokkain vaihtoehto.

Kankea ja kallis. SAP General Manager Marika Auramolle väite on tuttu, mutta hän kumoaa sen suoralta kädeltä.

“Mielikuva on myytti. Pilvipalveluissa olemme usein kustannustehokkain vaihtoehto”, Marika Auramo sanoo.

Pilvipalvelut, eli Software as a Service tai SaaS, ovat päivän sana. Ne ovat muuttaneet paitsi tavallisten ihmisten kulutustottumuksia myös yritysten tapoja hankkia ohjelmistoja.

“Pilvipalvelut tuovat joustavuutta, nopeutta ja ketteryyttä yrityksen toimintaan”, Auramo sanoo.

Pilvipalvelut ovat paitsi helppokäyttöisiä myös aiempaa helpompia ottaa käyttöön, sillä niitä ei juurikaan tarvitse räätälöidä yrityksen tarpeiden mukaisesti – pilvessä yrityksille kelpaa myös standardi.

“Ennen jokainen yritys tunsi olevansa niin uniikki, ja räätälöinnin tarve tuntui olevan suuri”, Auramo toteaa.

Tämän seurauksena osa projekteista venyi pidemmiksi ja ne kävivät myös yritysten rahakirstun päälle. Myös ohjelmistojen ylläpito söi yrityksen voimavaroja. Pilvessä tilanne on toinen, sillä siellä myös ohjelmistojen ylläpito on huomattavasti kevyempää.

Suomi jäänyt jälkeen kehityksestä

Suomalaiset yritykset tunnettiin vielä vähän aikaa sitten siitä, että ne paitsi kehittivät myös ottivat käyttöön uutta teknologiaa ennakkoluulottomasti. Esimerkiksi pankki- ja mobiilisovelluksissa Suomi oli vielä 10 vuotta sitten maailman kärkeä.

Tilanne on muuttunut näistä vuosista merkittävästi, eivätkä suomalaisyritykset investoi enää yhtä rohkeasti uusiin järjestelmiin.

“Jos ennen olimme kolmen kärjessä, nyt olemme satoja metrejä jäljessä. Esimerkiksi Lähi-idässä mietitään koko ajan, miten he voisivat olla edelläkävijöitä maailmassa”, Auramo sanoo.

Digitalisaation myötä lähes kaikki liiketoiminta siirtyy sähköiseen muotoon.

Hyppäämällä rohkeammin mukaan teknologisen kehityksen aallonharjalle, suomalaisyritykset voisivat paitsi tehostaa myös kehittää liiketoimintaansa.

Auramon mukaan heti ei kuitenkaan kannata lähteä haukkaamaan liian suuria paloja. Onneksi pilvimaailmassa pystytään etenemään askel kerrallaan.

“Kun tulee uusia ajatuksia ja ideoita, kannattaa heti lähteä liikkeelle pienesti ja testata niitä käytännössä. Kymmenestä ideasta kuutta ei välttämättä pysty kaupallistamaan, mutta neljä voikin jäädä henkiin ja tuoda merkittäviä muutoksia mm. liiketoiminta- ja asiakaspalvelukonsepteihin hän muistuttaa.

Marika Auramo – takana pitkä ura SAPissa

Marika Auramoa kannattaa kuunnella tarkkaan, sillä hän on tehnyt pitkän uran ohjelmistoalalla. Yksin SAPissa hän on työskennellyt jo 18 vuotta.

Nyt hän on kivunnut yrityksen hierarkiassa korkealle. Viime elokuusta lähtien hän on johtanut Espoon Keilaniemestä käsin saksalaisyrityksen palveluyrityksistä koostuvaa toimialaa EMEA-alueella eli Lähi-idässä, Afrikassa ja Euroopassa.

SAPissa palveluliiketoimintaan kuuluvat muun muassa lentoyhtiöt, logistiikka-yritykset, rakennusfirmat, suunnittelutoimistot, kuljetus- ja matkailualan yritykset, konsulttitalot ja lakiasiaintoimistot.

Toimialojen kirjo kuulostaa laajalta, mutta Auramon mukaan niillä on myös paljon yhteistä. Esimerkiksi se, että palveluliiketoiminnan yrityksillä ei ole teollista tuotantoprosessia takana ja että toimialat ovat ihmiskeskeisiä.

“Merkittävä osa näiden yritysten työstä on resurssien hallintaa”, Auramo näkee.

Enää ei saippua lopu kesken

Esimerkkinä nykyaikaisesta resurssien hallinnasta Auramo mainitsee erään suuren saksalaisen siivousfirman, joka vastaa esimerkiksi lentoasemien, sairaaloiden  ja stadioneiden wc-tilojen siisteydestä.

Aiemmin saniteettitilat siivottiin ennalta sovituin väliajoin, eikä aina siivoukselle ollut edes tarvetta. Toisaalta joskus saippuat ja vessapaperit saattoivat loppua kesken yllättävän ruuhkahuipun vuoksi.

Sen vuoksi yritys alkoi kerätä tarkkaa tietoa vessojen kävijämäärästä laskurien avulla. Lisäksi se asensi saippuakoteloihin antureita, jotka varoittivat, kun saippua alkoi olla vähissä.

SAP toi hankkeeseen HANA-alustansa, joka tuotti valtavasta määrästä dataa suodatettua tietoa yrityksen toimintamallien muuttamista varten.

“Kun dataa kerääntyi riittävästi, he pystyivät optimoimaan esimerkiksi siivousautojen reitityksen sekä vessapaperi- ja saippuavarastojen ylläpitämisen”, Auramo sanoo.

Hanke vaikutti yrityksen toimintaan niin, että lopulta se uusi sopimus- ja laskutuskäytäntönsä ja siirtyi käyttäjäkohtaiseen hinnoitteluun.

“He pystyivät myös lupaamaan asiakkailleen, että teidän stadioniltanne tai sairaalastanne ei lopu ikinä vessapaperi tai saippua kesken. Ei sen aina tarvitse olla tämän monimutkaisempaa”, Auramo naurahtaa.

Katso Case-animaatio, kuinka siivousfirma vei HANAn avulla liiketoimintaansa pilveen:

Teksti: Jussi Miettinen

Klarigo kehittää asiakkaan arkea ja välittää ihmisistä. Ymmärrämme, autamme ja kehitämme palveluja henkilöstö- ja taloushallinnon sekä analytiikan alueilla. Ratkaisemme asiakkaidemme toiminnan haasteet ja autamme heitä löytämään tulevaisuuden ilmiöt.

Haluamme olla asiakkaillemme paras asiantuntija ja teemme tinkimätöntä työtä tämän eteen joka päivä. Visionamme on olla aidosti Suomen välittävin konsulttitalo.

Marika Auramo työskentelee SAP General Managerina EMEA-alueella.
SAP:n Marika Auramo.

Lisää vastaavia julkaisuja: