BLOGI

Postin talouden kehitysyksikkö käyttää Klarigoa avainrooleihin talouden projekteissa: ”Asiat ovat toimineet välillämme täydellisesti”

Postin talouden kehitysyksikössä tehdään töitä monitoimittajamallissa. Siinä eri yrityksistä tulevat huippuosaajat täydentävät toisiaan.

Postissa talouden kehityksestä vastaa Tiina Kattilakoski. Kesäkuun alusta lähtien hän on johtanut myös ns. lead to cash -toimintoa eli hänen vastuullaan ovat myös konsernin myynnin tuki, myyntilaskut, perintä ja myyntireskontra.

Kattilakoski pyrkii löytämään oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin, kun hänen vetämänsä yksikkö uusii ja kehittää talouden tietojärjestelmiä. Silloin ei ole väliä esimerkiksi sillä, mitä yritystä kukin asiantuntija edustaa.

Kyseessä on niin sanottu monitoimittajamalli, joka on käytössä monissa suuryrityksissä. Sellainen Posti Group Oyj monessakin mielessä on.

Postin liikevaihto on puolentoista miljardin luokkaa. Se toimii kuudessa eri maassa ja kaikkiaan konserniin kuuluu noin seitsemänkymmentä yritystä, jotka palvelevat sekä kuluttaja- että yritysasiakkaita. Postin taloushallinto käsittelee kuukausittain kymmeniätuhansia ostolaskuja ja satojatuhansia myyntilaskuja. Palkkaa se maksaa noin 17 000 työntekijälle, mikä tekee siitä yhden Suomen suurimmista työnantajista.

On selvää, että eri taloushallintojärjestelmien pitää toimia saumattomasti yhteen muun muassa viranomaisraporttien tuottamiseksi sekä liikkeenjohdon tarvitsemien raporttien saamiseksi liiketoiminnan käyttöön ajallaan, oikein ja tarvittaessa alta aikayksikön.

Monitoimittajamallissa eri yritysten osaajat pelaavat samaan maaliin

Parhaillaan Postissa on käynnissä kaksi suurta taloushallinnon it-hanketta, joita edistetään paitsi omien työntekijöiden myös ulkopuolisten konsulttien voimin.

Projektiin valitaan parhaat tekijät oikeisiin rooleihin. Tällöin ei katsota sitä, mistä yrityksistä asiantuntijat tulevat, vaan puhtaasti sitä, mitä he osaavat ja millaisista työtehtävistä heillä on vankka kokemus.

Tällaisessa monitoimittajamallissa johtamisessa korostuu se, että eri yritysten palkkalistoilla olevista tekijöistä koostuva unelmajoukkue saadaan puhaltamaan yhteen hiileen.

Tiina Kattilakoski kertoo, että Postin talouden kehityksessä tehdään töitä monitoimittajamallissa, jossa on tärkeää saada eri yritysten edustajat puhaltamaan yhteen hiileen.
Tiina Kattilakoski kertoo, että Postin talouden kehityksessä tehdään töitä ns. monitoimittajamallissa.

Postissa yhteishenki omien työntekijöiden ja ulkopuolisten asiantuntijoiden välillä on aina ollut hyvä.

’’Kaikki me edistämme samaa asiaa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi”, Tiina Kattilakoski tähdentää.

Posti käyttää projekteissaan konsultteja monipuolisiin työtehtäviin tukemaan omaa kehitystiimiä harkitusti. Toimeksiantojen pituus vaihtelee tarpeen mukaan. Osa konsulteista on trainee-tason tekijöitä, jotka avustavat esimerkiksi datan siivouksessa.

Heidän lisäkseen löytyy todella kokeneita asiantuntijoita, joita esimerkiksi Klarigon konsultit edustavat. Heillä on syväosaamista esimerkiksi integraatioista, prosesseista, projektien johtamisesta ja kokonaisuuksien hahmottamisesta.

Työnjako Postin taloushallinnon oman kehitystiimin ja ulkopuolisten konsulttien välillä on selkeä. Konsultit ymmärtävät yllä mainittujen asioiden lisäksi myös teknologian ja viranomaisvaatimusten päälle. Postin omat ihmiset tuntevat taas liiketoiminnan tarpeet ja sen, miten asiat ja prosessit yrityksen sisällä toimivat.

Kattilakoski kuvailee hyvää konsulttia oman alansa huippuasiantuntijaksi, joka kykenee valaisemaan asiakasta esimerkiksi valitun bisnesteknologian vaikutuksesta heidän liiketoimintaansa.

”Kokeneet konsultit toimivat meidän ohjaajinamme ja sparraajina projektin eri vaiheissa.”

Enemmän standardia, vähemmän räätälöintiä

Toinen Postin suuresta käynnissä olevasta taloushallinnon hankkeesta on siirtyminen SAP S/4HANA -toiminnanohjausjärjestelmään.

Moderni pilvipohjainen alusta taipuu jatkossa aiempaa järjestelmää paremmin logistiikkajätin tarpeisiin, kun se kehittää liiketoimintaansa alati muuttuvassa toimintaympäristössä. Se esimerkiksi mahdollistaa taloushallinnon tuen liiketoiminnan tarpeisiin entistä nopeammin ja monipuolisemmin. Toki teknologia-alustan vaihtamisella haetaan myös kustannustehokkuutta.

Tiina Kattilakoski kuvailee hyvää konsulttia oman alansa huippuasiantuntijaksi, jolta saa näkemyksiä myös eri tietojärjestelmien vaikutuksesta liiketoimintaan. Klarigosta hänellä on pelkästään hyvää sanottavaa.

Tässä projektissa on mukana myös Klarigon asiantuntijoita. He auttavat Postia esimerkiksi vaativien integraatioiden ja erilaisten taloushallinnon prosessien kanssa.

”Klarigo on se taho, jota käytämme usein johonkin täsmätarpeeseen”, Kattilakoski sanoo.

Kun taloushallintojärjestelmää uusitaan, tärkeä kysymys kuuluu, kuinka uusi bisnesteknologia soveltuu yrityksen tapoihin toimia. Joskus standardien ja yrityksen prosessien välillä on ristiriitaa. Tällöin pitää ratkaista se, lähdetäänkö räätälöimään järjestelmää vai yritetäänkö muokata omat prosessit järjestelmän standardin mukaiseksi.

Kattilakosken mukaan nykyään mennään mieluummin standardin mukaan, koska pitkän päälle se säästää aikaa ja vaivaa.

”Klarigon kohdalla ei ole tullut yhtään hutia”

Postilla ja Klarigolla on pitkä yhteinen historia hyvin vaihtelevista rooleista. Toimeksiantojen pituudet ja roolit ovat vaihdelleet, mutta Kattilakosken mukaan Klarigo on ollut aina kuin yksi postilainen.

Luottamusta on lisännyt myös se, että Klarigo kuuntelee asiakasta herkällä korvalla ja haluaa ymmärtää asiakkaan todellisen tarpeen, ennen kuin se laittaa yhdenkään asiantuntijan ansioluettelon asiakkaan arvioitavaksi.

Kattilakoski arvostaa Klarigossa myös sitä, ettei se epäröi tarvittaessa suositella myöskään kilpailijaa, mikäli sen omissa riveissä ei juuri silloin ole johonkin tiettyyn tehtävään asiantuntijaa vapaana.

“Nostan tästä Klarigolle hattua. Tätä ei tapahdu ihan jokaisen konsulttitalon kohdalla”, Kattilakoski kehuu.

Suomen välittävimmälle konsulttitalolle tämä on kuitenkin itsestään selvä toimintatapa, sillä se haluaa palvella asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla. Pitkän päälle se kasvattaa keskinäistä luottamusta ja asiakastyytyväisyyttä.

”Meille ei ole tullut Klarigon kohdalla yhtään hutia. Asiat ovat toimineet välillämme täydellisesti.”

Teksti: Jussi Miettinen Kuvat: Markus Sommers

Klarigon visiona on olla Suomen välittävin konsulttitalo. Järjestelmäriippumaton Klarigo välittää taloushallinnon, henkilöstöhallinnon ja analytiikan asiantuntijoita erilaisiin toimeksiantoihin. Klarigon asiantuntijat auttavat teitä mielellään esimerkiksi taloushallinnon järjestelmien kilpailutuksissa ja muissa vaativissa projekteissa. Tutustu Klarigon palveluihin täällä.

Lisää vastaavia julkaisuja: