BLOGI

Katse kauas horisonttiin

Pirjo Akselin

Pitkän linjan HR-ammattilainen Pirjo Akselin luotsaa asiakkaita muuttuvassa maailmassa

”Nykymaailma vaatii ennakoivaa työotetta, jossa ei katsota vain peruutuspeiliin vaan tehdään ratkaisuja tulevaisuutta varten. Pitää osata muokkautua joustavasti tilanteen mukaan”, toteaa Klarigolla syyskuussa 2022 johtavana konsulttina aloittanut Pirjo Akselin.

Pirjolla on vankka osaaminen henkilöstöjohtamisesta, myös suurten organisaatiomuutosten läpi. ”Alun perin juureni ovat kuitenkin myynnin puolella, mikä auttaa minua ymmärtämään liiketoimintatarpeita. Puhun samaa kieltä johdon kanssa. Mielestäni on tärkeää muistaa, että HR:n tehtävänä on tuottaa lisäarvoa liiketoiminnalle”, Pirjo sanoo.

Konsultti voi auttaa näkemään, miten asiat voisivat parhaimmillaan olla. ”Talon sisällä työskennellessä sitä helposti sokeutuu totuttuihin toimintatapoihin. Kun asiat tehdään fiksummin, tehokkuus lisääntyy.”

Fiksusti tekeminen voi Pirjon mukaan käytännössä tarkoittaa esimerkiksi raskaaksi paisuneiden hallintojärjestelmien automatisointia. ”Silloin kone tekee rutiininomaiset työt, ja ihmiset voivat keskittyä ihmisten töihin. Automaatio lisää tehokkuutta, mutta vain ihmiset pystyvät luovaan ja tavoitteelliseen toimintaan. Vain ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa on mahdollisuus asioiden oivaltamiseen – koneilta kun puuttuu tunneäly.”

Sukellus uuteen rooliin

Vapaa-ajallaan laitesukellusta harrastava Pirjo on nyt kuvainnollisestikin sukeltanut rohkeasti uuteen. Hän on työskennellyt aiemmin pääsääntöisesti isoissa organisaatioissa, joten Klarigolle siirtyminen on muutos huomattavasti pienemmän työnantajan palvelukseen ja erityyppiseen rooliin.

”Tiesin mihin olen tulossa, sillä olen aiemmin tehnyt töitä klarigolaisten kanssa asiakkaan puolella, ja ollut toimintatapoihin todella tyytyväinen. Klarigolla tykkään erityisesti siitä mutkattomuudesta ja ketteryydestä, joilla asioita hoidetaan”, Pirjo kertoo.

Pirjo näkee konsultin roolinsa ennen kaikkea valmentajana olemisena. ”Tämä on hyvin ihmisläheistä työtä, ja se sopii minulle. Ihmiset kun eivät aina ole loogisia, ja varsinkin isoja muutoshankkeita toteutettaessa eteen voi tulla arvaamattomia tilanteita ja vastarintaakin. Mutta ilo on sitäkin suurempi, kun yhteinen sävel sitten löytyy.”

Tietovallankumouksen aallonharjalla

Pirjo on hiljattain valmistunut LUT-yliopiston tietojohtamisen maisteriohjelmasta. Pro gradu -lopputyönsä hän kirjoitti hiljaisen kokemustiedon jakamisesta organisaatioiden sisällä.

”Yhdessä tekeminen, jatkuva asiantuntijoiden välinen vuoropuhelu ja hiljaisen tiedon dokumentointi ovat avainasemassa. Tällöin myös huoli hiljaisen tietämyksen menettämisestä henkilöstövaihdosten yhteydessä vähenee”, Pirjo avaa tutkimustuloksia.

”Tieto on yrityksen tärkein resurssi ja kilpailuetu. Tietojärjestelmät ja johtaminen pitää pystyä sovittamaan yhteen liiketoiminnan tueksi.”

Pirjo toteaa, että maailmassa on käynnissä tietovallankumous. ”Tietoa on saatavilla periaatteessa rajattomasti, mutta ihmisen aivot kulkevat edelleen kävelyvauhtia. Tarvitaan siis ymmärrystä ja kykyä erottaa valtavasta tietomäärästä olennainen.”

Lisää vastaavia julkaisuja: