BLOGI

Klarigon tuorein vahvistus Kaija on aina valmiina uusiin seikkailuihin ja pitämään asiakkaan puolta

Kaija on aloittanut joulukuussa Klarigolla – mutta tässä tapauksessa kyse on kaikesta muusta kuin untuvikosta. Kaijalla on taustallaan niin hurjan kova ja monipuolinen työkokemus, että voi vaan äimistellä, miten yksi ihminen on ehtinyt kaikkea! Tämä rautainen tekijä on keitetty monessa sopassa, ja vuosien varrella on ehtinyt kertyä kultaakin kalliimpia oppeja taskuihin.  Kaijalla on mahtava asenne työntekoon ja elämään. Lähdetään tutustumaan Klarigon uusimpaan vahvistukseen!

Tietohallintojohtajana kolmessa pankissa… Rakentamassa pankkeja Baltiaan… Perustamassa Ikano Bankia Moskovaan… Vieraileva luennoitsija… ICT-konsultti… IT-softien kehittäjä… Kyllä vain, tämä ammattilainen on tehnyt näitä kaikkia ja enemmän! Yksi blogikirjoitus ei mitenkään voi antaa riittävästi kunniaa Kaijan vakuuttavalle työhistorialle.

Huumorilla pärjää – myös Moskovassa

Kaija on elänyt läpi koko valtavan IT-murroksen, 90-luvun alusta tähän päivään. Uransa upeimmaksi kokemuksesi tähän asti Kaija kokee kaksi vuotta syksystä 2018 kesään 2020, jolloin hän asui Moskovassa ja vastasi Ikano Bankin kehityksestä paikallisesti. Nuo ajat ovat jättäneet Kaijaan pysyvän jäljen.

”Venäjällä oppi sen, ettei itseään voi ottaa liian vakavasti. Huumori ja itseironia auttavat monessa tilanteessa. Ikäiseni nainen ei ollut lähtökohtaisesti helpossa asemassa: yleensä naiset ovat tässä iässä jo isoäitejä Venäjällä, ja vaikuttavat kaikkialla muualla kuin liike-elämän johtoportaassa. Idän kokemukseni jälkeen voin sanoa vilpittömästi, että olen ennakkoluuloton ihminen. Erilaisuus ja toisin ajatteleminen on aidosti rikkaus.”

Kaija sulautui lopulta loistavasti venäläiseen kulttuuriin. Kaijan juuret ovat Savonlinnassa, joten venäläinen ruoka ja uskonto olivat ennestään tuttuja. Kokemuksesta jäi käteen myös elinikäisiä ystäviä.

Klarigon kanssa se oli menoa

Palattuaan Suomeen ei kulunut kauaakaan, kun Kaijalle tarjottiin mahdollisuutta liittyä Klarigon riveihin. Klarigo vastasi täsmälleen sitä, mitä Kaija oli salaa haaveillut seuraavaksi stepiksi uralleen. Hän halusi vuosien jättiorganisaatiokokemusten jälkeen pienempään työyhteisöön. Asiakastyö oli aina ollut lähellä Kaijan sydäntä, joten siksikin vaihto palveluntarjoajan puolelle kiehtoi. Klarigolaisten kanssa keskusteluissa arvomaailmat osuivat yksiin niinkin hyvin, että fiilis oli epätodellinen. Kaijan omin sanoin: ”Se oli rakkautta ensisilmäyksellä.”

Klarigolla Kaija tulee vetämään järjestelmä- ja toimittajakilpailutuksia asiakkaiden puolesta ja tekemään tarvekartoituksia. Kaijasta parasta on alussa istua rauhassa alas, ja määritellä tarkkaan, mitä milläkin projektilla halutaan saavuttaa. Kaija tulee auttamaan asiakkaita ja viitoittamaan tietä toimittajahallinnassa monitoimittajaympäristöjen sokkeloissa. Hän tulee myös johtamaan projekteja asiakkaan puolesta.

”Nykyisin toimittajahallinta on muuttunut. Siihen pitää olla aikaa, kokemusta, jämptiyttä ja halua taistella asiakkaan edun puolesta. Asiakkaalle ei jätetä vain perävalotakuuta, vaan istutaan sopivin välein alas ja katsotaan, miten on mennyt. Haluan auttaa asiakasta niin kauan, kuin tarve vaatii ja minusta on hyötyä.”

Asiakkaan edun palvelu on Kaijalle kunnia-asia

Mitä Kaijan projektit sitten käytännössä voisivat Klarigolla olla? Esimerkiksi järjestelmien uusimista. Asiakas haluaa ehkä uudistaa kirjanpito-, budjetointi-, kassanhallinta-, raportointi- tai vaikka tiedonhallintajärjestelmän. Voi olla myös niin, että järjestelmät ovat kunnossa, mutta asiakkaalla tuleekin fuusio, ja sen kanssa kaivataan tukea. Tai sitten asiakkaalle on tulossa uusi tuote, halutaan uudelleen järjestellä tilikarttaa, tai siivota järjestelmien välisiä arkkitehtuureja. Joskus haasteena on, että hukutaan järjestelmäpaljouteen ja niiden tuottamaan tietoon. Klarigon erityisvahvuutena on luoda järjestystä kaaokseen sekä saada raporteista ja tiedosta asiakkaalle hyötyä irti.

Kaija haluaa projektissa kuin projektissa kommunikoida asiakkaalle realistisesti kustannuksista.

”Haluan, että asiakas todella ymmärtää ja saa tietää kokonaiskustannukset. Nautin suuresti siitä, kun voin järkeistää ja organisoida asiakkaan järjestelmiä ja toimittajasopimuksia kuntoon. On motivoivaa, kun asiakkaan rahoja säästyy! Asiakkaan edun palvelu ja mahdollisimman realistisen kuvan välittäminen asiakkaalle on minulle kunnia-asia.”

Kaijan huoneentaulu ja parhaat opit

Kaijan kanssa voisi puhua tuntikausia hänen ajatuksistaan ja kokemuksistaan asiakastyössä. Koska Kaija on työskennellyt ns. toisella puolella ostajana, hän on ehtinyt saada hyvin monenlaista palvelua, ja näiden kokemusten kautta muodostanut oman käsityksensä siitä, mitä on laadukas asiakaspalvelu tai konsultointi. Termeillä ei sinänsä ole väliä, mutta toimintatavoilla ja asenteella on. Seuraavassa Kaijan parhaita oppeja, joita hän hyödyntää jokapäiväisessä työssään:

  • Vaikka projektin tilanne vaikuttaisi miten mahdottomalta, ei pidä koskaan lamaantua! Otetaan lapio käteen ja ruvetaan yksi pala kerrallaan, rauhallisesti ja ripeästi, laittamaan asioita kuntoon.
  • Tekemiseen saa ja pitääkin suhtautua tunteella. Pitää nauttia matkasta ja sallia itselle tietty tunteenpalo tekemiseen. Muuten on kuin tyhjä kuori ja palkkasoturi. Pitää oikeasti rakastaa sitä mitä tekee! Aito välittäminen ja intohimo välittyy asiakkaalle.
  • Ei kuitenkaan vain se matka, vaan myös päämäärä ja elämä sen jälkeen. Miten asioiden halutaan käytännössä pyörivän, kun ollaan maalissa? Monesti keskitytään niin tiukasti matkan varrella oleviin ongelmiin ja haasteisiin, että unohdetaan kysyä, mitä sitten kun projekti saadaan liveksi.
  • Asiakkaalla on oikeus vaatia laatua ja sitoutumista! Kaija haluaa pitää asiakkaiden puolia. Asiakkailla on oikeus saada se mistä maksaa ja vähän enemmän.
  • IT-hankkeiden ei tarvitse olla raskaita ja raadollisia! Ei ole kenenkään etu, että puolet projektilaisista on uupuneita lopussa. Haasteista selvitään aina, ja lopulta juuri haastavimmista projekteista onkin jäänyt käteen lämpimimmät muistot ja parhaat tuttavuudet. Toivon pitää pysyä yllä läpi projektin!
  • Asiakasta ei koskaan jätetä pulaan. Ei pidä koskaan sulkeutua kammioon, josta tullaan monisivuisen Excel-paketin kanssa ulos, heitetään se asiakkaalle, ja häivytään takavasemmalle.

”Aion vetää farkuissani täysillä hamaan tappiin asti!”

Kaija nauttii edelleen jokaisesta tuotantoon siirrosta. ”Se on ihana hetki, kun projekti saadaan liveksi. Joka ainoa kerta olen yhtä fiiliksissä.” Kaija suhtautuu intohimoisesti työhönsä, ja aikookin vetää farkuissaan täysillä hamaan tappiin asti. Hän haluaa oppia jatkuvasti uusia juttuja. Kuitenkin termi uuden oppiminen tuntuu Kaijasta vieraalta, koska hän ei tykkää väkisin oppimisen paineesta, vaan hän imuroi oppeja mukaansa aina kaikesta mitä on ympärillä.

”Jos pitäisi valita yksi sana, joka kuvaisi minua, niin se olisi peloton. Olen nähnyt ja kokenut jo niin paljon ja hypännyt useasti suoraan syvään päähän, etten pienestä säikähdä. Kunhan ehdin tukan pestä ja heittää tarrapapiljotit päähän, niin olen valmis uusiin seikkailuihin!” 

Loppuun yllättävää fakta Kaijasta…

Vapaa-ajallaan Kaija harrastaa kuninkaallisia sukupuita ja kuninkaallisia häitä. Kaija on aloittanut harrastuksen jo 8-vuotiaana! Oikeastaan kyse ei ole vain harrastuksesta, vaan elämäntavasta, joka on tarttunut perheeseen ja sukuun. Kuninkaallisintoilu voi kuulostaa oudolta, mutta se on niin mukaansa tempaavaa, että vie helposti mennessään. Kaija on ehdottomasti tutustumisen arvoinen henkilö, jonka kanssa keskustelut ovat kiehtovia ja jotakin uutta oppii aina.

Ole yhteydessä: kaija.jokiharju@klarigo.fi / 040 550 9904

Lisää vastaavia julkaisuja: