BLOGI

Perjantaiaamujen pilates

Meille Klarigolaisille on tärkeää, että jokainen työntekijä voi hyvin ja Klarigon perjantaiaamuihin onkin jo kahdeksan vuoden ajan kuulunut ohjattu pilatestunti. Ohjaajana toimii Mika Lehto, jota haastattelimme tunnin yhteydessä. 

Pilates-menetelmän kehitti saksalaissyntyinen Joseph Pilates 1900-luvun alussa. Aluksi menetelmän nimi oli Method of Contrology. Nykyään pilates-nimellä tunnetun menetelmän avulla voi saavuttaa tasapainoisen ja vahvan lihaksiston sekä joustavat nivelet ja parantuneen lihasvenyvyyden jo melko lyhyessäkin ajassa.

Kenelle pilates sopii?

Pilates sopii kaikille ja kaikenikäisille. Pilates-metodi elää koko ajan ja harjoitteluun tuodaan lisää elementtejä tietämyksen lisääntyessä. Harjoittelua muokataan harjoittelevan ihmisen mukaan. Ryhmätunteja on eritasoisia, aloittelevista edistyneisiin.

Takareiden venytystä

Aluksi on suositeltavaa ennen ryhmätuntia ottaa muutama yksityistunti ohjaajan kanssa, varsinkin jos on hieman jotain asento- ja/tai liikuntarajoitteita.

Miksi pilates, eikä esimerkiksi juoksu- tai kuntosalitreeni?

Pilatesharjoittelu toimii hyvänä oheisharjoitteluna omille liikuntaharrastuksille kuten myös ammattiurheilijalle. Kaikelle liikunnalle ja kehonkäytölle on tärkeää hyvä perusryhti ja keskustan (lantio-selkäranka) riittävä mutta joustava tuki liikkeen aikana. Keskittyneesti tehdyillä ydintuen ja liikkuvuuden harjoituksilla parannetaan omaa kehonhallintaa ja sitä kautta lisääntyvää tietoisuutta omasta kehonkäytöstä. Juoksijoilla saattaa olla ongelmia esimerkiksi alaselän, lantion ja takareisien hallinnan ja käytön kanssa juostessa. Tähän voidaan hakea uutta lihasaktivaatiojärjestystä sekä liikemallia pilatesharjoittelulla.

Pilates yrityksissä?

Suomessa pilates on hitaasti kasvattamassa suosiotaan yrityksissä. Harjoittelu ei vaadi paljon tilaa eikä välineitä. Monesti pilatesohjaaja tulee työpaikoille ohjaamaan tunnin, mikä on helppoa osallistujille, kun ei tarvitse erikseen lähteä mihinkään. Osa yritysasiakkaista toki tulee pilatesstudioille, missä on tarjolla myös erilaisia apuvälineitä, käsipainoja ja pilateslaitteita.

Nivelet liikeelle

Pilates on verottajan hyväksymä työhyvinvointiliikuntamuoto, joten pilatesharjoittelun kulut voi vähentää TYHY-kuluina myös verotuksessa.

Mitkä ovat pilateksen tärkeimmät hyödyt toimistotyöläiselle?

Toimistotyöläinen edustaa varmasti parhaiten nykypäivän ”kyfoottista ihmistä”. Kyfoottinen ryhti on painunut kasaan yläselästä ja monesti alaselkä on sen seurauksena joko jäykistynyt ja/tai myös taipunut kasaan hieman ylinotkolle. Tämä saattaa aiheuttaa paineen sekä kivun ja heikkouden tunnetta selkään. Jo parin tunnin istuminen selkä kumarassa ja siten jatkuvassa venytyksessä ollen sammuttaa lannerankaa tukevien syvien multifiduslihasten toiminnan lähes tyystin. Voi kestää jopa neljä tuntia ennen kuin multifidukset palautuvat toimimaan ja tukemaan lannerankaa. Pilatesharjoittelulla pyritään herättelemään sekä syvän poikittaisen vatsalihaksen että lanneselän multifiduslihasten käyttöä tukemaan hyvää, luonnollista ja rentoa ryhtiä. Rauhalliseen tahtiin, keskittyneesti hengittäen tehdyt harjoitukset samalla lisäävät ihmisen omaa kehotietoisuutta (somaattinen tietoisuus), ja havaitset itse milloin on aika hieman oikaista päivän aikana lysähtävää ryhtiä ja muutat työasentoja ehkä hieman aktiivisemmin.

Kuka Mika?

Oma taustani on hyvin tyypillinen tällä alalla työskentelevän ihmisen tarina, eli kokonaisvaltaista kehonhallintaa vaativien urheilulajien kautta on alkanut työskentely ihmiskehon parissa kiinnostamaan. Aloitin kamppailulajeista (Taekwon-do) ja jatkoin siitä tanssin (nykytanssi ja baletti) kanssa vuosia eteenpäin, aina ammatiksi asti.

Tanssi vei minut Englantiin moneksi vuodeksi ja sieltä eksyin Japaniin muutamaksi vuodeksi opiskelemaan ja työskentelemään paikallisen kaupungin ’kansainvälisten suhteiden koordinaattorina’. Työskentelin Tokiossa myös rekrytointialalla, eli olin ’head hunter’, metsästellen keski- ja ylempää johtoa kilpaileville yhtiöille. Siitä siirryin hieman hyödyllisempiin hommiin, eli ihmisten hyvinvoinnin pariin muuttaessani takaisin Suomeen. Ja sillä polulla seikkailen yhä.

Lisää Mikasta voi lukea osoitteesta:
https://www.facebook.com/Pilates-Lehto

Lisää vastaavia julkaisuja: